Hoe betrouwbaar is jouw geheugen

Heb jij enig idee hoe jouw brein werkt? Denk jij na over hoe jouw brein informatie verwerkt? En denk jij wel eens terug aan bepaalde momenten met de vraag ‘waarom vind ik dat? Waarom denk ik dat? Met andere woorden… geloof jij alles wat je denkt?’

In deze wereld krijgen we zoveel prikkels dat het onmogelijk is alles te zien wat er te zien is. Ons brein kan dat simpelweg niet verwerken. Dus we filteren alle informatie en pakken daar alleen uit wat we denken dat belangrijk voor ons is.

Soms missen we dan cruciale informatie.

Dat proces van weglaten, vervormen, generaliseren is heel belangrijk om de wereld die we ervaren te kunnen interpreteren. En iedereen doet dat anders. Soms gaat dat fout.

Elizabeth Loftus: wetenschapper en onderzoek psycholoog, doet al jaren onderzoek naar “foutief” geheugen. Bijvoorbeeld bij een verkrachtingszaak waarin het geheugen, de interpretatie van het gebeurde, de uitkomst drastisch heeft beïnvloed. Hierover heeft zij een interessant artikel gepubliceerd. Een stukje uit dit artikel:

“Ik wil jullie vertellen over een rechtszaak waar ik aan gewerkt heb. Het ging over een man, Steve Titus, die manager was in een restaurant. Hij was 31, woonde in Seattle, Washington in de VS. Hij was verloofd met Gretchen, en zou gaan trouwen, want zij was de liefde van zijn leven. Op een avond gingen ze uit voor een romantisch etentje. Op weg naar huis, werden ze aangehouden door een politieagent. Titus’ auto leek een beetje op een auto, die eerder op de avond bestuurd werd door een man die een liftster had verkracht. Titus leek een beetje op deze verkrachter. De politie nam een foto van Titus, en zette deze tussen andere foto’s, die ze aan het slachtoffer lieten zien. Zij wees naar Titus’ foto. Ze zei: “Hij lijkt er het meest op.” De politie en de aanklager vervolgden hem. Toen Steve Titus terecht stond voor verkrachting, getuigde het slachtoffer en zei: “Ik ben er zeker van dat dit de man is.” Titus werd veroordeeld. Hij verkondigde dat hij onschuldig was. Zijn familie schreeuwde naar de jury, zijn verloofde viel huilend op de grond, en Titus werd naar de gevangenis gebracht.

Wat zouden jullie doen in deze situatie? Wat zouden jullie doen? Titus verloor zijn geloof in het rechtssysteem, maar hij kreeg een idee. Hij belde de lokale krant en trok de aandacht van een onderzoeksjournalist. Die journalist vond de eigenlijke verkrachter, die uiteindelijk de verkrachting bekende. Hij had mogelijk 50 verkrachtingen op zijn geweten, in dat gebied. Toen deze informatie bij de rechter kwam, werd Titus vrijgelaten.

Eigenlijk had de zaak hier moeten eindigen. Het had voorbij moeten zijn. Hij had het als een afschuwelijk jaar moeten zien, een jaar van beschuldiging en proces, maar voorbij.

Het was niet het einde van het verhaal. Titus was zo verbitterd. Hij had zijn baan verloren en kreeg deze niet terug. Hij verloor zijn verloofde. Zij kon niet met zijn voortdurende woede om. Hij verloor al zijn spaargeld. Hij besloot een rechtszaak aan te spannen tegen de politie en anderen, die, naar zijn mening, verantwoordelijk waren voor zijn lijden.

Op dat moment begon deze zaak voor mij. Ik probeerde uit te vinden hoe het slachtoffer veranderde van “Hij lijkt er het meest op” naar “Ik ben er zeker van dat dit de man is.”

Titus werd opgeslokt door zijn civiele zaak. Hij dacht er de hele tijd aan. Een paar dagen voor zijn zaak zou voorkomen, werd hij ‘s nachts wakker van de pijn en overleed aan de gevolgen van een stress-gerelateerde hartaanval. Hij was 35.”

Wat kunnen we hiervan leren? Wat ging er fout?

Bij een gebeurtenis die je waarneemt start er een proces in jouw brein. Je vult dingen in, ontbrekende informatie wordt aangevuld, je onthoudt alleen wat je denkt dat er is gebeurd (het wordt jouw interpretatie). Je laat soms onbewust dingen weg, dingen die je denkt niet te hebben zien of dingen die je niet wilde of kon zien. Je maakt er iets algemeens van of je vervormt dingen. Nadat je dit allemaal hebt gedaan blijft er niets meer over dan een “gepimpte” versie van de werkelijkheid. Aan deze informatie “plakt” je brein emoties die op dat moment worden ervaren. Zo wordt het één geheel en je brein twijfelt niet aan de echtheid ervan. Die “gepimpte” versie sla je op in je geheugen en elke keer dat je die gebeurtenis terughaalt in je bewuste, wordt de herinnering bijgewerkt met eventuele aanvullende informatie. Zo herinner je je uiteindelijk alleen de herinnering van de herinnering.  De emotie die aan de gebeurtenis is gekoppeld vormt het gedrag dat jij vervolgens laat zien. Dat gedrag heeft een gevolg en daardoor worden weer nieuwe gebeurtenissen gecreëerd.

Zo kon het dus ook gebeuren dat Steve Titus op basis van verkeerde informatie werd veroordeeld.

Maar wat betekent dat voor jou?

Het gevolg van dat weglaten, generaliseren, en vervormen is dat jij dus nooit echt de volledige werkelijkheid onthoudt, maar dat het alleen jouw interpretatie is van die werkelijkheid. Jouw kijk op wereld. Het uiteindelijke resultaat hiervan is dat jij de dingen die jou overkomt niet in de volle volledigheid hebt kunnen overzien.

Neem dat nu eens een stap verder.

Vanaf je geboorte krijg je allerlei informatie mee vanuit jouw ouders, jouw directe omgeving en de wereld daarbuiten. Je kijkt en luistert naar anderen en naar jezelf. Je kijkt en luistert naar de dingen die gebeuren. Je ervaart de dingen die jou overkomen.  Je kijkt naar wat er op tv/nieuws is en luistert naar de radio. Van alle kanten krijgt jouw brein informatie binnen en slaat jouw persoonlijke interpretatie daarvan op in jouw geheugen. Veel van deze informatie is misschien wel misinformatie, valse informatie. Denk aan misleidende gesprekken en simpele gesprekken met je omgeving, die je misschien bewust of onbewust en onbedoeld foute informatie geven. Al deze dingen beïnvloeden jouw geheugen en daarmee jouw gedrag. Jouw manier van jouw leven doen.

Dus… zijn al jouw herinneringen dan wel juist? Want doordat jouw brein geen onderscheid maakt tussen feit en fictie, kunnen er onjuistheden zitten in jouw herinneringen. Zoals eerder gezegd is de werkelijkheid die jij ziet slechts jouw interpretatie van de werkelijkheid. Jouw gedrag wordt ingegeven door de emotie die gekoppeld zit aan al die herinneringen. En als die herinneringen “fout” zijn, dan kan het gebeuren dat jouw gedrag, dat daarop is gebaseerd, ook fout is. Wat dus een resultaat oplevert dat misschien niet is wat je graag zou willen. Leven op basis van verkeerde informatie levert dus uiteindelijk een onjuist en ongewenst resultaat.

Kan ik dit proces veranderen?

Ja, dat kan! De hele dag door draait dit proces van “pimpen” zich onbewust in jouw brein af. Denk je nu eens in… Stel dat je angst ervaart? Of paniekaanvallen meemaakt? Is dat dan op werkelijkheid gebaseerd of mis je misschien net die stukjes informatie die je hebt weggelaten. En stel dat je jouw herinnering, jouw geheugen kunt aanpassen, waardoor jij geen angst hoeft te voelen… Niet in paniek hoeft te raken. Zou dat je wat waard zijn?

Met de krachtige technieken van NLP kan dat. Jij kunt jouw brein aanpassen.

Met behulp van de meest krachtige technieken die NLP rijk is ben jij in staat om jouw onbewuste te ordenen en aan te passen. Hierdoor is het ook mogelijk om de ongewenste emoties die jij er onbewust aan hebt gekoppeld te neutraliseren en misschien wel te laten verdwijnen. Jij kunt herinneringen van situaties en de daaraan gekoppelde emoties die jouw leven beheersen blijvend veranderen waardoor jij betere resultaten in jouw leven kunt krijgen.

Je kan dit doen voor een losstaand probleem met behulp van een coaching traject in een aantal privé sessies. Maar je kan ook een training NLP Practitioner volgen waarin je ontdekt hoe jij tegen de wereld aan kijkt, hoe je betere resultaten kunt behalen, en hoe jij door anders te communiceren met “de wereld” je leven kunt vormen precies naar wat jij voor ogen hebt. Wat zou het voor jou betekenen als jij het leven kan leiden waar je altijd al van gedroomd hebt. Wat als de sky niet langer de limit is.

Wil jij meer informatie over NLP? Download hier het gratis E-Book.
Wil jij meer informatie over de training NLP Practitioner? Klik hier de website.

Auteur: Linda Commandeur en Jack Smit, februari 2019

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.