Is het wel een burnout?

Ik krijg best veel vragen over persoonlijk situaties. Is het wel een burnout of is het wat anders vraagt men dan. In dit artikel probeer ik daar antwoord op te geven.

Een burnout.

Een burnout betekent emotioneel, lichamelijk en psychisch uitgeput zijn met alle klachten en gevolgen van dien, het betekent “opgebrand” zijn. Dagelijkse dingen als koken of boodschappen doen lukken niet meer, zelfs het beantwoorden van een telefoontje kan teveel moeite zijn.
Een op zich kleine gebeurtenis kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen en dan is de koek op. U kunt de moed niet opbrengen om uw bed uit te komen en u kunt om niets in huilen uitbarsten om hier vervolgens ook niet meer mee te kunnen stoppen. Verschil tussen burnout en stress: U kunt niet meer goed functioneren en meedraaien in het gewone dagelijkse leven. U kunt niet meer werken en ook het functioneren binnen uw gezin is eigenlijk teveel.

Burnout is een term die erg vaak wordt gebruikt, ook in situaties waarbij er eigenlijk geen sprake is van een burnout. Wanneer iemand last heeft van stress of erg neerslachtig is, wordt in sommige gevallen gesproken over burnout, terwijl dit niet zo hoeft te zijn. Er kan ook sprake zijn van stress, overspannenheid of een depressie. De klachten kunnen erg op elkaar lijken en elkaar ook overlappen, het is dus niet altijd makkelijk om de juiste diagnose te stellen.

Stress.

Stress betekent letterlijk spanning. Het betreft een “altijd aanwezig spanning bij de mens die van zeer groot belang is voor het verrichten van taken en die in sterke mate toeneemt als er een verandering of bedreiging optreedt waarop iemand zich moet instellen” aldus het medisch woordenboek.

Stress is een natuurlijk fenomeen wat het lichaam in paraatheid brengt, u scherp en alert maakt. Stress is dus niet per definitie slecht, het moet alleen niet teveel zijn en te lang aanhouden. Het grootste verschil tussen stress en een burnout is het tijdelijke karakter van stress en het feit dat stress uw energieniveau verhoogd, u bent alert en direct klaar om te reageren, terwijl een burnout uw energieniveau laat dalen.

Overspannen.

Het medisch woordenboek stelt dat bij overspannenheid sprake is van “een verminderde geestelijke spankracht als gevolg van een langer durende wanverhouding tussen de psychische en lichamelijke draagkracht aan de ene kant en de sociale draaglast, door het leven opgelegd aan de andere kant”

Een situatie van overspannenheid ontstaat dus wanneer de spanningsklachten zo hoog oplopen en/of zo lang duren dat normaal functioneren moeilijk of zelfs onmogelijk wordt. De klachten die iemand ervaart bij overspannenheid en burnout verschillen niet eens zo veel. Uw werk of het runnen van uw gezin kunt u (even) niet meer aan. Het grootste verschil met burnout zit in de duur van de herstelperiode. Meestal is een korte periode voldoende om weer te herstellen en in balans te komen, bij een burnout is die herstelperiode, wanneer u een reguliere behandeling volgt, vaak veel langer. Soms zelf langer dan een jaar. Een specialistische aanpak en behandeling is dan ook in ieders belang. Want een burnout hoeft niet lang te duren.

Depressie.

Wanneer er sprake is van een depressie hebben we het over een daadwerkelijke stemmingsstoornis die gekenmerkt wordt door een voort- en langdurende neerslachtige/depressieve stemming. Deze stoornis kan éénmalig, terugkerend of chronisch zijn.

De klachten die voorkomen bij een burnout lijken op die van een depressie. Zo zijn mensen die depressief zijn vaak erg somber en lusteloos. Daarnaast hebben ze vaak last van schuldgevoelens en een laag gevoel van eigenwaarde. Daardoor is het lastig om deze twee ziektebeelden van elkaar te onderscheiden op het gebied van klachten.

Toch zijn er ook verschillen in klachten. Wanneer iemand depressief is, spelen deze klachten op alle vlakken in het leven tegelijk een rol, de persoon in kwestie wordt “nergens meer blij” van. Bij een burnout is er meestal sprake van een voornamelijk werkgerelateerde spanning, waarbij het nog wel mogelijk is blij te worden van andere dingen in het leven. Bij een depressie is er duidelijk sprake van een stemmingsstoornis, terwijl bij een burnout vooral sprake is van een energiestoornis.
Het grootste verschil zit waarschijnlijk in het hebben van suïcidale gedachten (zelfmoordgedachten). Deze gedachten komen bij een depressie veelvuldig voor maar bij een burnout veel minder of zelfs helemaal niet.

Het is belangrijk om goed te kijken naar de oorzaak van de klachten om de juiste diagnose te kunnen stellen. Bij een burnout speelt overbelasting een rol, terwijl een depressie kan ontstaan zonder dat er sprake is van overbelasting. Bij depressie speelt erfelijke aanleg (familiaire belasting) een grotere rol dan bij burnout.

Twijfel?

Wanneer u met vragen zit, en twijfelt wat u nu moet doen, maak dan gewoon een afspraak. Het kost u niets, het verplicht u tot niets, maar het neemt wel de twijfel weg.
U krijgt van mij een eerlijk een duidelijk antwoord met inzicht in wat er aan belangrijke onderdelen in uw leven zorgen voor dat wat u voelt.
Ik kan u tips geven over wat u zelf kunt doen. Of u kunt besluiten een behandelingstraject in te gaan. Het is geheel aan u.

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.