blokkeren van je doelen nlprofiling helpt

Bereiken van doelen

Als ik mensen vraag wat hun doel is, of wat ze willen bereiken, dan komt er meestal een antwoord dat begint met "niet dit of niet dat"...
Dat is logisch, want het is vaak  makkelijker  te vertellen waar je vanaf wilt, of waar je last van hebt. Maar wat  je daarvoor in de plaats wilt, dat is eigenlijk waar het om gaat.

Doelen stellen

Een doel kunnen we omschrijven als: een gewenste situatie. Er zijn stappen nodig om een doel te bereiken, dit in tegenstelling tot een stemming. Een gewenste stemming kun je direct hebben. Een doel heeft de grootste kans van slagen wanneer de doelstelling specifiek omschreven is, concreet aangegeven wordt en meetbaar is. Oftewel: “Ik weet  niet alleen wat ik wil bereiken, maar ook waar, met wie en vooral: wanneer ik het bereikt heb”.

Hier geven we concrete richtlijnen om doelstellingen op een juiste wijze te formuleren zodat de kans om ze te behalen met stappen toeneemt.

Bereiken of vermijden?

Doelen kunnen we op verschillende manieren omschrijven en de manier waarop zegt iets over onze interne representatie en betekent veel voor ons (toekomstige) gedrag. We kunnen aangeven wat we willen bereiken of vermijden, oftewel formuleren in positieve of negatieve termen.

Voorbeelden van positieve termen:

  1. Wat wil ik wel?
  2. Waar wil ik naar toe?
  3. Wat wil ik bereiken?

Hier tegenover staat het formuleren van een doel in negatieve termen:

  1. Wat wil ik niet?
  2. Waar wil ik vanaf?
  3. Wat wil ik vermijden?

Dus... wat wil je ?