persoonlijke ontwikkeling particulier nlprofiling helpt

Goalsetting

SMART of OPZET.

Bij NLProfiling helpen we je ook aan het behalen van doelen. Die doelstellingen moeten aan vijf vormvoorwaarden voldoen.  Als we dat uitleggen, beginnen veel mensen te knikken, en zeggen dan: “Oh ja, SMART”. Ze denken namelijk dat SMART hetzelfde is als de vijf NLP vormvoorwaarden.

Laat ik je uit de droom helpen. SMART heeft niets met NLP te maken. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realiseerbaar, Tijdgebonden of varianten daarvan en wordt gebruikt in projectmanagement om te checken of de doelen die gesteld zijn inderdaad voldoen aan de eisen van dat project. Op de Engelstalige WIKI vind je de varianten.

Wij noemen onze NLP aanpak OPZET.

De vijf NLP vormvoorwaarden, staat voor:

Onder eigen controle,
Positief geformuleerd,
Zintuiglijk specifiek gedefinieerd en testbaar,
Ecologisch verantwoord en
Tijd gespecificeerd.

De enige overeenkomst met SMART is de T van Tijd. Voor de rest is SMART niet hetzelfde als NLP. Gelukkig hebben de meeste NLP-ers snel door dat de slimme NLP vormvoorwaarden niet te smartificeren zijn.

ONDER EIGEN CONTROLE

Omdat je alleen jezelf, je eigen gedrag en je eigen gevoelens kunt beheersen, is het ook zo dat je niet verantwoordelijk bent voor het gedrag of de gevoelens van anderen. Dat wat je wilt bereiken mag niet afhankelijk zijn van de acties van iemand anders of van ‘de situatie’. Je moet zelf je doel kunnen bereiken:

Ik ga een nieuw stukje schrijven voor deze blog.

POSITIEF GEFORMULEERD

Ontkenningen werken intellectueel niet zoals ze operationeel werken. Je trekt datgene aan waarop je focust, zo zitten we nou eenmaal in elkaar. Daarom is een doelstelling die aan de vormvoorwaarden van NLP voldoet, positief geformuleerd. Als je zegt: ik wil niet meer afhankelijk zijn, dan focus je op afhankelijk zijn en blijf je afhankelijk. Als je zegt, ik ben vanaf nu onafhankelijk, dan focus je op onafhankelijk zijn. (In 10 stappen een beetje NLP begrijpen)

Daarnaast formuleer je je doelstelling alsof je het al behaald hebt.

Ik heb een nieuw stukje geschreven.

ZINTUIGLIJK - SPECIFIEK-  GEDEFINIEERD-  EN TESTBAAR

Door je helemaal in te leven in het moment waarop je je doel gehaald hebt, de prijs noem ik dat, en dat zo specifiek mogelijk in minstens de  drie voornaamste zintuiglijke systemen (zien, horen, voelen) te ervaren, begint het proces die richting op te gaan. Tegelijkertijd wordt het doel (of het resultaat) verwerkt in een taal die je brein beter begrijpt.

Als ik m’n stukje af heb, dan voel ik me helemaal tevreden en voldaan. Ik zie het al voor me zoals het hier staat en ik hoor het mezelf hardop lezen om te controleren of het loopt.

ECOLOGISCH VERANTWOORD

Het moet nuttig zijn voor jou en voor je ecosysteem. Vraag je bijvoorbeeld af hoe het bereiken van je doel familie, vrienden, werk etc. zal beïnvloeden.

Ik zorg ervoor dat ik vriendelijk en begrijpelijk schrijf en dat ik er niet mijn hele vrije zondag mee bezig ben.

TIJD GESPECIFICEERD

Bepaal exact wanneer je je doel gehaald wilt hebben. Een datum erbij. Dus niet ‘volgende maand’ of ‘binnen een jaar’. Over een maand is volgende maand nog steeds een maand verder. Desnoods de exacte tijd erbij.