Stress verminderen? Een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Een sneeuwvlokje bestaat voor 95% uit lucht en weegt zo’n 0,004 gram, oftewel praktisch niets. Toch is er recent één sneeuwvlokje te veel neergedwarreld op het dak van een sportzaal in het Tsjechische Ceska Trebova. Dit resulteerde in het ineenstorten van het dak. Een behoorlijk stress moment voor de vluchtende sporters…

Maar was dit ene sneeuwvlokje nu echt verantwoordelijk voor de ravage die ontstond? Nee, het sneeuwvlokje was er simpelweg één te veel, de spreekwoordelijke “druppel”. Het dak is uiteraard bezweken onder het totale gewicht van de sneeuw die was blijven liggen.

Een soortgelijke situatie zien wij terug op de Nederlandse werkvloeren: medewerkers die bezwijken onder het toegenomen gewicht en de druk van een sneeuwdek. Een sneeuwdek gevormd door een hoeveelheid sneeuwvlokken die we echter anders noemen, namelijk tijdsdruk, organisatorische veranderingen, weinig steun van collega’s of weinig carrière- vooruitzichten. Allemaal bronnen of factoren die stress veroorzaken. Deze stressfactoren kunnen, als zij niet op tijd worden herkend, resulteren in fysieke of emotionele klachten. Wordt er vervolgens niets met de klachten gedaan, dan kan dit zelfs tot burnout leiden. Het is een groeiend probleem dat leidt tot zorgwekkende situaties. Medewerkers die dit betreft blijven namelijk gemiddeld 242 dagen thuis en kosten een werkgever per ziektegeval zo’n € 60.000,- Reden genoeg voor ArboNed om hierover alarm te slaan. Maar hoe kan dit probleem aangepakt worden? Hoe kun je stress verminderen?

Samen sneeuwruimen – Samen stress verminderen

Het is allereerst goed om te beseffen dat de strijd tegen stress er een is van gezamenlijke inspanning. Stress kent immers verliezers aan beide kanten en kan niet alleen door óf medewerker óf werkgever worden opgelost. Medewerker en organisatie zullen de handen ineen moeten slaan om stress te verminderen. Daarbij valt op dat veel organisaties het verminderen en aanpakken van stress wel op de agenda zetten, maar niet goed weten hoe en waar ze moeten beginnen. Daarom hieronder 3 tips om stress aan te pakken en samen te beginnen met het sneeuwruimen.Burnout hoeft niet lang te duren

Tips

Tip 1: Haal stress uit de taboesfeer.
Het is nog altijd niet gewoon om over stress en stressklachten te praten op het werk. Stress blijft een lastig onderwerp om uit onszelf aan te kaarten. En op ons werk houden we ons vaak groot. En dat terwijl stressklachten juist vaak voortkomen uit situaties op de werkvloer. Een sfeer van openheid en vertrouwen is essentieel voor het bespreekbaar maken van stress gerelateerde klachten. Is er geen openheid, dan zal een medewerker ook niet geneigd zijn om een en ander kenbaar te maken.

Tip 2: Neem de signalen serieus. Als er eenmaal openlijk over stress wordt gesproken, neem de klachten dan ook serieus. En geef er gerichte aandacht aan. Wuif het niet zomaar weg of denk er niet te licht over. Stress kan serieuze vormen aannemen en zowel fysieke, emotionele als cognitieve gevolgen hebben. Voorbeelden hiervan zijn een verlaagd energieniveau, vergeetachtigheid en humeurigheid. Het is dus van cruciaal belang dat er daadwerkelijk wat met de klachten gedaan wordt. Denk als medewerker en organisatie na over vragen als: Welke stappen moeten er nu genomen worden? Welke aanpak sluit aan bij de klachten van de medewerker? Welke ondersteuning (intern of extern) hebben we daarbij nodig?

Tip 3: Neem je verantwoordelijkheid. Zowel medewerker als werkgever zijn betrokken in dit proces. Het heeft geen zin om met de vinger naar elkaar te wijzen of af te wachten tot de ander actie onderneemt. Het is geen werkgeversprobleem, het is geen werknemersprobleem. Het is een gezamenlijk probleem waarbij een ieder zijn verantwoordelijkheid draagt en een actieve bijdrage levert om de bronnen die stress veroorzaken aan te pakken.

De sneeuwschep

Een goed hulpmiddel bij het verminderen van stress is een intake gesprek te houden met NLProfiling.  Dit gesprek brengt werkstress in kaart en fungeert als een soort sneeuwschep die het onderliggende probleem zichtbaar maakt. Het geeft de mate aan waarin stress een rol speelt binnen de organisatie en waardoor deze stress wordt veroorzaakt. Heeft een medewerker last van de manier waarop een leidinggevende omgaat met situaties en mensen? Heeft hij het gevoel dat de taak die hij heeft, niet overeenkomt met de vaardigheden en talenten waarover hij beschikt? Of heeft hij te weinig beslissingsbevoegdheid? De analyse helpt bij het zetten van die eerste belangrijke stap: stress bespreekbaar maken!

Net als een sneeuwvlokje er soms wel 2 uur over kan doen om op de grond (of een dak) terecht te komen, ontstaat het probleem ook niet in een dag. Het kan een hele poos duren voordat stressklachten zichtbaar worden voor werkgever, medewerker en zijn omgeving. Als er echter beter op de waarschuwingssignalen wordt gelet (met behulp van NLProfiling) en gezamenlijk actie wordt ondernomen om stress te verminderen, wordt veel leed voorkomen.

Wil je stress bespreekbaar maken binnen je organisatie? Ervaart een individu, of een groep individuen, binnen je organisatie stress? En wil je weten waar die stress door wordt veroorzaakt? Neem dan contact op met NLProfiling op 06 50247263 om te bespreken hoe je het intake gesprek kunt inzetten binnen je organisatie. We denken graag met je mee!

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.